GRATIS PROEFLES

U kunt u opgeven voor een gratis proefles (Opgave 06 25023477 of info@realistischschilderen.nl). Bijdrage materiaal €8. Om te ervaren of realistisch schilderen ook iets voor u is .

Tijdens de proefles vertelt Edgar de Cruijer over het glaceren, het schilderen in lagen. In de Gouden eeuw schilderde bijna iedere schilder op deze manier. Rembrandt, Vermeer, Hals en vooral de Leidse fijnschilders, met Gerard Dou en Frans van Mieris, gebruikten het schilderen in lagen om hun verfijnde techniek goed tot uitdrukking te laten komen. Het grote voordeel van het glaceren is de diepte die je kunt bereiken in het schilderij. Met het "alla prima" schilderen, het schilderen in 1 laag, kan dat nooit bereikt worden. In het midden van de negentiende eeuw liep de belangstelling voor deze klassieke techniek, door toedoen van het opkomende Impressionisme, sterk terug. Maar in de twintigste eeuw kwamen er steeds meer realistische schilders die deze weer in ere gingen herstellen. Edgar de Cruijer geeft nu al 15 jaar les in het glaceren. Een prachtige oude techniek die nooit verloren mag gaan!

LESATELIER

Het lesatelier is op de eerste verdieping. Er zijn twee trappen en geen lift, dus voor mensen die moeilijk ter been zijn niet gemakkelijk te bereiken.

EXCURSIEs

Ieder voorjaar, meestal in april, gaan we een excursie maken naar een museum of tentoonstelling. Wanneer dat wat verder weg is, gaan we gezamenlijk met een touringcar. Vorig jaar zijn we naar de Hermitage geweest naar de expositie van de Hollandse meesters uit Rusland. Het jaar daarvoor zijn we naar het nieuwe Rijksmuseum geweest. Eerdere keren daarvoor o.a. naar het Museum in Zwolle, Assen en Westeremden. In het voorjaar zijn we naar het Mauritshuis en Kunstmuseum in Den Haag geweest. We hopen dit voor jaar nog naar het Rijksmuseum te gaan, voor een grote tentoonstelling van werken van Vermeer.

WORKSHOPS ALS BEDRIJFSUITJE

Er zijn ook workshops mogelijk als bedrijfsuitjes. Vanaf 8 personen. Vraag naar de mogelijkheden 06 25023477BoekJE oVER THEORIE

Tijdens de lessen gaf Edgar de Cruijer altijd een stukje theorie over de techniek van het schilderen, het glaceren en over de diverse schildermaterialen zoals penselen, soorten olieverf, pigmenten en mediums. Gaandeweg is er compleet materiaal verzameld en daar is nu de tweede druk van een boekje verschenen. Ideale basisinformatie. Het boekje is te koop op de materialentafel in het leslokaal voor €15,95 voor leerlingen van Edgar. Losse verkoop €17,95.
Boekje is tijdelijk uitverkocht.

Petra Weeling (Berlikum): " Zoals meer cursisten had ook ik al de nodige ervaring met tekenen en schilderen. Zelfs een opleiding voor tekendocent gevolgd, maar tijdens de opleiding helaas nooit met olieverf geschilderd. De basis moet goed zijn, dus heb ik Edgar gevraagd mij olieverftechnieken te leren. Ik heb het afgelopen jaar lessen gevolgd en héél veel geleerd. En al dat geleerde pas ik nu dagelijks, met veel plezier én resultaat, toe wanneer ik aan het schilderen ben."