GRATIS PROEFLES 

U kunt u opgeven voor een gratis proefles (Opgave 06 25023477 of info@realistischschilderen.nl).  Bijdrage materiaal €8,50. Om te ervaren of realistisch schilderen ook iets voor u is.

Tijdens de proefles vertelt Edgar de Cruijer over het glaceren, het schilderen in lagen. In de Gouden eeuw schilderde bijna iedere schilder op deze manier. Rembrandt, Vermeer, Hals en vooral de Leidse fijnschilders, met Gerard Dou en Frans van Mieris, gebruikten het schilderen in lagen om hun verfijnde techniek goed tot uitdrukking te laten komen. Het grote voordeel van het glaceren is de diepte die je kunt bereiken in het schilderij. Met het "alla prima" schilderen, het schilderen in 1 laag, kan dat nooit bereikt worden. In het midden van de negentiende eeuw liep de belangstelling voor deze klassieke techniek, door toedoen van het opkomende Impressionisme, sterk terug. Maar in de twintigste eeuw kwamen er steeds meer realistische schilders die deze weer in ere gingen herstellen. Edgar de Cruijer geeft nu al 15 jaar les in het glaceren. Een prachtige oude techniek die nooit verloren mag gaan!

REALISTISCH SCHILDEREN 15 JAAR

Realistisch Schilderen bestaat dit jaar al weer 15 jaar. Het begon allemaal in 2008. Toen Edgar exposeerde in galerie de Gouden Phoenix, vroeg eigenaar dhr. Keikes of hij eventueel les wilde geven in de oude glaceertechniek aan een klein groepje mensen. Dat overviel hem een beetje, maar na kort beraad ging het van start. Jammer genoeg bleek dat daarna ook de laatste keer te zijn, want de galerie was toen genoodzaakt om te stoppen.
Kort daarvoor was er in Leeuwarden een nieuwe galerie ‘De Kleine Hoogstraat’ geopend. Dhr. en mevr. Zandstra boden Edgar daarna aan om de lessen in hun galerie te gaan geven. Hij heeft dat zeven jaar met veel plezier gedaan, van najaar 2008 tot en met voorjaar 2015. Begonnen met een groep op de middag en geleidelijk aan groeiend naar 3 groepen.
Omdat ook deze galerie zou gaan sluiten, moesten zij (Edgar en zijn vrouw Lutske) op zoek naar een nieuwe locatie.
Uiteindelijk vonden zij een uitstekende locatie midden in Stiens, naast de oude St.Vituskerk. Het St.Vitushûs, een monumentaal pand, dat vroeger een restaurant was geweest met een trochreed, (dat is een doorgang voor paard en wagen). Destijds werd het pand gekocht door de protestantse kerk. Omdat de kerk het pand nog maar weinig gebruikte, bleek er nog een ruimte over te zijn voor de schilderlessen. De vraag was nu of de mensen bereid waren om naar Stiens te komen voor de schilderlessen. Wat wel gunstig was, waren de gratis parkeerplekken, praktisch voor de deur.
Na wat publiciteit kwamen in het najaar van 2015 rond de veertig mensen voor de lessen. Dat overtrof alle verwachtingen. In 2016 werd de bovenverdieping met een grotere ruimte voor de lessen gereed gemaakt. Geleidelijk aan groeide het aantal leerlingen en kwam toen uit rond de zestig. Zo ontstonden zes groepen met rond de tien leerlingen. Overdag komen mensen die b.v. gepensioneerd zijn, of mensen die tijd vrij maken voor het schilderen. Op de avond mensen, die overdag werken en ontspannen willen schilderen. De jongste leerling was een twaalfjarige en de oudste is dit jaar eenennegentig geworden. Sinds 2016 geeft Edgar ook workshops op de laatste zaterdag van de maand. Daar wordt dan een speciaal thema behandeld. Zijn vrouw Lutske helpt met alles rond de catering en inkoop.

 

EXCURSIES

Ieder voorjaar, meestal in

april, gaan we een excursie maken naar een museum of tentoonstelling. Wanneer dat wat verder weg is, gaan we gezamenlijk met een touringcar. Vorig jaar zijn we naar het Mohlmann museum geweest en het Helmantel museum in de provincie Groningen. Eerdere keren daarvoor o.a. naar het Museum in Zwolle, Assen, Rijksmuseum, Mauritshuis en Kunstmuseum in Den Haag. Dit voorjaar zijn we naar museum De Buitenplaats en het Nijsinghhuis in Eelde en galerie Wildevuur in Hooghalen geweest.

WORKSHOPS ALS BEDRIJFSUITJE

Er zijn ook workshops mogelijk als bedrijfsuitjes. Vanaf 8 personen. Vraag naar de mogelijkheden 06 25023477

 

 

BoekJE oVER THEORIE

Tijdens de lessen gaf Edgar de Cruijer altijd een stukje theorie over de techniek van het schilderen, het glaceren en over de diverse schildermaterialen zoals penselen, soorten olieverf, pigmenten en mediums. Gaandeweg is er compleet materiaal verzameld en daar is nu de tweede druk van een boekje verschenen. Ideale basisinformatie. Het boekje is te koop op de materialentafel in het leslokaal voor €15,95 voor leerlingen van Edgar. Losse verkoop €17,95.
Boekje is tijdelijk uitverkocht.

Schilderen voor jong en oud

Schilderen is voor alle leeftijden. De jongste leerling bij Realistisch schilderen is Ylse Yntema en zij is 10 jaar.

De oudste leerling is Gelland Vlas en zij is 91 jaar oud. Zij schildert al meer dan 10 jaar bij Realistisch Schilderen.

 

 

Gelland en Ilse

Gelland Vlas en Ylse Yntema

Syta Bijlsma-Lamminga (Marrum): "Het begon met het appeltje in de proefles. Allemaal dezelfde appel schilderen en toch was geen appel gelijk. Schilderen is een heerlijke bezigheid. De inspanning van het maken van iets moois geeft ontspanning. Tijdens het schilderen alleen maar concentreren op je werk geeft rust. De lessen zijn heel gezellig met op z’n tijd koffie of thee en regelmatig de goede aanwijzingen van Edgar. En dan de verwondering, hoe een schilderij groeit en meer diepte krijgt door de techniek van het glaceren. Ik raad het iedereen aan het tenminste een keertje te proberen".